E10 brandstof voor uw auto

Wat is E10?

E10 is benzine waaraan 7,5 tot maximaal 10% bio-ethanol is toegevoegd. Ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet. Daardoor is de totale samenstelling van E10-brandstof op papier beter voor het milieu dan reguliere Euro95, tegenwoordig ook wel E5 genoemd.

Is E10 nadelig voor mijn benzinemotor?

Die kans bestaat. Het ligt eraan welke materialen en onderdelen er zijn gebruikt voor de benzinemotor in jouw auto. Nieuwe modellen zijn vaak wel geschikt, maar bij oudere types kan gebruik van E10-benzine op de langere termijn schade veroorzaken. Zoals eerder aangegeven is bio-ethanol een vorm van alcohol, gemaakt door fermentatie uit bijvoorbeeld tarwe, suiker of maïs. Ethanol is agressiever dan benzine voor metalen en kunststoffen. Op die manier kan ethanol motoronderdelen zoals pakkingen en afdichtingen beschadigen. Kijk dus goed of jouw auto geschikt is voor E10.

Is mijn auto geschikt voor E10 brandstof?

‘Kan ik E10 tanken?’, zo vraag je je misschien af. Dat ligt er puur aan wat voor benzineauto je hebt. Ongeveer 90 procent van de benzineauto’s in Nederland is geschikt voor E10-benzine, maar ongeveer 10 procent dus niet. Dat zijn honderdduizenden auto’s. Modellen van het Volkswagen-concern met een FSI-benzinemotor kunnen bijvoorbeeld géén E10 tanken.  Check hier of uw auto op E10 kan rijden

Ik rij vanwege de coronacrisis weinig, heeft dat invloed?

Wie niet kiest voor een zogeheten premium brandstof, krijgt in de meeste gevallen E10-benzine in de tank. Dat is slecht voor je auto, zeker wanneer deze lang stilstaat, zoals nu tijdens de coronacrisis.

,,E10 trekt sneller vocht aan en dat kan tot problemen leiden”, zegt Wout Bennink van de RAI Vereniging tegen Autoweek. ,,De alcohol in de benzine is hygroscopisch. Het heeft met andere woorden de neiging water op te nemen. Vooral een probleem wanneer je lange tijd niet rijdt en het onderin je tank zakt.” Hierdoor kan volgens Bennink roestvorming optreden en kan zich drab gaan afzetten op de bodem van je brandstoftank.

Wat kan ik doen om het te voorkomen?

Tank 1x per jaar E5/ 98/ super en rij een grote rit, naar Duitsland of rij heel Nederland door.

Opel onderhoud bij Autobedrijf van Staalduinen

Onderhoud

Bij ons staat duidelijkheid voorop. Wij hanteren vaste prijzen voor onderhoud van uw Opel. U betaalt een vaste prijs per model, inclusief alle werkzaamheden en vervangingen die bij een inspectie- of onderhoudsbeurt behoren.

Opel Assistance

Opel Pechhulp

Bij elke Opel onderhoudsbeurt wordt een gratis mobiliteitspas verstrekt voor Nederland. Op de website van Opel.nl vindt u de voorwaarden van deze service. Voor de overige merken kunnen we een Pechhulp voor Europa uitgeven.

vervangende auto bij Autobedrijf van Staalduinen

Vervangende auto

Wij hebben altijd diverse vervangende auto’s beschikbaar om van dienst te zijn gedurende de reparatie. Daarvoor wordt een speciaal voordelig tarief gehanteerd. Tevens is het mogelijk een leenfiets te gebruiken of gebruikt te maken van de haal- en brengservice.

Maak hier uw werkplaatsafspraak

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Maandelijks het laatste nieuws, tips en acties in uw mailbox.